Falešný bankéř

LITOMĚŘICKO – Během týdne dva případy… 

Během uplynulého týdne policisté přijali další oznámení od poškozených, kteří se stali obětí falešného bankéře.

Devětadvacetiletá žena z malé obce u Litoměřic byla telefonicky oslovena neznámou osobou vydávající se za pracovníka její banky. Tento uvedl nepravdivou informaci, že její finanční prostředky na bankovním účtu jsou v ohrožení. Následně jí instruoval jak peníze převést na bezpečný účet. Důvěřivá žena ho uposlechla a převedla více než 100 tisíc korun na cizí účet. Posléze pojala podezření, že byla podvedena a zavolala na linku 158. Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Další oznámení přijali policisté od třiačtyřicetileté ženy z Litoměřicka. Dotyčnou telefonicky oslovil neznámý muž, který jí nejprve předestřel smyšlenou legendu, že se dopustila přestupku v dopravě a prostřednictvím přiloženého odkazu jej může uhradit. Po otevření tohoto odkazu vstoupila do prostředí imitující její banku a zadala přístupové údaje do internetového bankovnictví. Záhy jí další neznámý muž volal, že banka zachytila nestandartní pohyby na jejím účtu a pod psychickým tlakem přiměl poškozenou k převodu peněz na tzv. „bezpečný účet“, což poškozená udělala. Převedla na cizí účet 150 tisíc korun. Následně zjistila, že se jedná o podvodné jednání. Úkony pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku byly již zahájeny.

I přes opakované informování veřejnosti se bohužel počet těchto případů zatím nedaří snižovat.

Falešný bankéř

Apelujeme proto na občany!
Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte učinit další kroky pro jejich záchranu.
Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a udělá další opatření. V případě pochybností vždy neprodleně kontaktujte telefonicky či osobně svou banku.
Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo oslovil, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

Co dělat, pokud jste se Vy nebo někdo z Vašeho okolí z takovým podvodem setkali?:

  • Nereagujte na podobné hovory a v žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall.
  • Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.)

 

 

23. října 2024
nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje                                      
 

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

Nejčtenější
1
Post image
2
Post image
3
Post image