Tisková konference

LOUNSKO – Deset obviněných, to je bilance akce s krycím názvem ROPA. 

 V dopoledních hodinách 23. října proběhla v prostorách policejního územního odboru v Lounech tisková konference Služby kriminální policie a vyšetřování. Jejím tématem bylo objasnění případu nelegální distribuce zakázaných látek za zdi věznic.

 Intenzivní a dlouhodobou práci přiblížil médiím zástupce ředitele Územního odboru Louny - plk. Ing. Petr Molnár a vedoucí Oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování - mjr. Mgr. Pavel Vysloužil společně s komisařkou por. Mgr. Renatou Kassalovou. Nechyběli ani samotní zástupci dotčených věznic, kteří měli možnost odpovědět na dotazy přítomných redaktorů.

 Kriminalisté lounského územního odboru mají za sebou další úspěšný boj s drogovou kriminalitou. V rámci odhalování trestné činnosti na úseku omamných a psychotropních látek během akce s krycím názvem ROPA zadrželi a následně obvinili deset osob z různých koutů České republiky.

 K samotnému zahájení prověřování případu došlo díky úzké spolupráci s Vězeňskou službou ČR, která kriminalistům předala poznatky k drogové kriminalitě ve věznici. Operativci z řad kriminální policie nezaháleli a společně s vězeňským pověřeným policejním orgánem se dali do díla.

 Rozpletení případu bylo složité a časově náročné, jelikož se trestná činnost odehrávala především za zdmi dvou věznic. Odsouzení, kteří byli zároveň odběrateli drog a jsou stále ve výkonu trestu, měli obavu z případného navýšení trestu či kázeňského postihu, a tak nechtěli s policisty spolupracovat. Zajímavostí byla také šifrovaná komunikace, kterou museli kriminalisté dekódovat.

 Po pečlivém výslechu několika klíčových svědků se podařilo zjistit, že nelegální aktivity organizované skupiny se netýkají pouze Věznice Nové Sedlo, ale jsou sofistikovanější a operují i ve Věznici Vinařice. Dle našich informací se za zdi věznic pokoušeli pronést zakázané látky v oblečení, tělesných dutinách a mimo jiné i pomocí různých kurýrních služeb. V několika případech si drogy přebírali během pracovní směny na venkovním nestřeženém pracovišti. Jednalo se především o buprenorfin, metamfetamin, který je známý jako pervitin a také marihuanu. S vědomím lounského okresního soudu kriminalisté provedli několik domovních prohlídek. Při těch zajistili mnoho důkazů svědčících o drogové činnosti, přičemž samotné zakázané látky nevyjímaje.

 Nakonec několikaměsíční "mravenčí" práce přinesla kýžené ovoce a začátkem června policejní komisařka zahájila trestní stíhání proti sedmi mužům ve věku 20, 31, 32, 35, 35, 37, a 43 let, dále proti třem ženám ve věku 35, 36 a 66 let. Ti si vyslechli obvinění ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami, a to společně s obviněním ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

 V případě prokázání viny hrozí všem stíhaným trest až 10 let odnětí svobody. 

23. října 2024
nprap. Jakub Mareš
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

Nejčtenější
1
Post image
2
Post image
3
Post image